lub Zarejestruj aby założyć posty i tematy.

Domowa Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym.

Witajcie!

Każdy z nas czasem potrzebuje zjeść jakiegoś tzw. "FastFooda", no ale po co zamawiać go z restauracji, skoro w domku możemy przygotować równie smaczną, a przede wszystkim ZDROWSZĄ wersję tortilli?  Zapraszam do lektury.

Na początku musimy zakupić :

Placki tortilli - tu już zależy od was, jakie wolicie, czy pszenne, czy może z ziarnami? Wybór należy do was. 🙂
Dwie papryki, jedna duża, jedna mniejsza - (Osobiście używam papryki czerwonej, jednakże i tutaj wybór należy do was)
Puszka kukurydzy
Puszka fasoli (opcjonalnie)
Jeden duży ogórek zielony
Pomidor (opcjonalnie)
Pierś z kurczaka 0,5kg
Kapusta Pekińska większa
Przyprawy do mięsa - Oregano, Bazylia, Papryka słodka, Papryka ostra, Sól, Pieprz
Olej
Dwie Cytryny
3 ząbki czosnku (Tyle dodaje ja, aczkolwiek są osoby, które lubią sos mocniejszy, bądź słabszy, także po raz kolejny wolny wybór)
Duży jogurt naturalny
Majonez

Przygotowanie:

Kapustę pekińską obieramy z pierwszych liści, następnie myjemy pozostałe liście, kroimy w paski, po pokrojeniu kapusty pekińskiej, zabieramy się za ogórka, standardowo, obieramy go i kroimy w talarki, to samo robimy z pomidorami. Paprykę kroimy w kostkę (niedużą). Po skrojeniu wszystkich składników możemy zabrać się za mięso. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, dodajemy na patelnię, na której jest już rozgrzany olej. (Osobiście dodaję ok. 10g oleju, aczkolwiek podejrzewam, że nie będziecie go ważyć :D)  Smażymy na największym ogniu, dopóty kurczak nie przestanie puszczać wody. Następnie przyprawiamy i dodajemy sok z całej cytryny. Gdy kurczak będzie gotowy, wykładamy go do miski.

Przygotowanie sosu czosnkowego:

Ząbki czosnku dokładnie siekamy, bądź przeciskamy przez praskę, dodajemy go do jogurtu naturalnego, następnie dodajemy łyżkę, lub dwie majonezu, zależy od was, może być nawet więcej. Dokładnie mieszamy, dodajemy sok z całej cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku.

Składanie tortilli:
1) Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym
2) Nakładamy kapustę pekińską
3) Nakładamy mięso
4) Polewamy odrobiną sosu czosnkowego
5) Układamy ogórka (Ja zwykle dodaję ok. 4 talarki na jedną tortillkę, jednakże to już wasza sprawa, jak tą tortillę składacie :))
6) Dodajemy paprykę
7) Dodajemy łyżeczkę kukurydzy
8) Zawijamy placek na dole, następnie z lewej, potem z prawej strony, gdy uda wam się złożyć tortillę, polecam użyć foli aluminiowej, żeby sos czosnkowy wam nie przeciekał, a sama tortilla się nie rozwalała.

SMACZNEGO!

 

 

 

 

 

Mikołaj has reacted to this post.
Mikołaj
:v