Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym
Cytat z Mikołaj data 26 listopada, 2020, 11:02 pmCześć 🙂 Tym razem przepis na pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym, są idealnym zamiennikiem frytek i są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 2kg ziemniaków,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- przyprawy - słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, oregano i bazylia.Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w ćwiartki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut mieszając od czasu do czasu do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Podajemy z solą i sosem czosnkowym.
Składniki na sos czosnkowy:
- duży jogurt naturalny,
- łyżka majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- pieprz czarny mielony,
- cytryna.
Jogurt naturalny i łyżkę majonezu mieszamy ze sobą. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i zgniatamy nożem i dodajemy do jogurtu. Dodajemy sól, pieprz i sok wyciśnięty z całej cytryny. Mieszamy i przechowujemy w lodówce pod szczelnym zakryciem.
Cześć 🙂 Tym razem przepis na pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym, są idealnym zamiennikiem frytek i są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 2kg ziemniaków,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- przyprawy - słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, oregano i bazylia.
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w ćwiartki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut mieszając od czasu do czasu do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Podajemy z solą i sosem czosnkowym.
Składniki na sos czosnkowy:
- duży jogurt naturalny,
- łyżka majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- pieprz czarny mielony,
- cytryna.
Jogurt naturalny i łyżkę majonezu mieszamy ze sobą. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i zgniatamy nożem i dodajemy do jogurtu. Dodajemy sól, pieprz i sok wyciśnięty z całej cytryny. Mieszamy i przechowujemy w lodówce pod szczelnym zakryciem.