lub Zarejestruj aby założyć posty i tematy.

[Śniadanie] Tost z awokado, jajkiem sadzonym i papryką

Aktualnie jestem na diecie i próbuję różne ciekawe przepisy, te najlepsze będą pojawiać się tutaj na forum. 🙂

Porcja na 2 tosty:

  • 2 kromki chleba żytnio-pszennego (50g - 101 kcal, 22g węglowodanów, 0.5g tłuszczu, 2.5g białka)
  • 25g awokado (42 kcal, 1g węglowodanów, 4g tłuszczu, 0.5g białka)
  • 2 jajka kurze (160 kcal, 1,2g węglowodanów, 10.8g tłuszczu,  14g białka)
  • papryka słodka
  • czosnek
  • papryka chilli (ewentualnie)
  • sól, pieprz, ostra papryka

Całość ma około 300 kcal, 24.2g węglowodanów, 15.3g tłuszczu i 17g białka.
Awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paski. Jajka smażymy na patelni posmarowaną olejem pod przykryciem do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką ostrą. Chlebek podpiekamy, aby był chrupiący.
Podpieczone tosty nacieramy czosnkiem, układamy na nim nasze awokado, układamy jajko. Na sam wierzch układamy paprykę słodką i chilli jeśli ktoś ma ochotę. Tosty możemy udekorować np. kiełkami z rzodkiewki, które są bardzo zdrowe i zawierają ogromną ilość witamin.

Myślę, że to ciekawa propozycja na dietetyczne śniadanie. 🙂